Wątek zamknięty z powodu braku aktywności od ponad 180 dni.
> Ale że trzcina poziomo?? Nie znam się ale wydawało mi się że gdzieś widziałam pionowo.To samo mnie zastanowiło, kiedy dwa lata temu Mariusz pokazał nam swoje ule: https://ulwarre.pl/forum/1631863251#1638088440 Mariusz niestety nie odniósł się do tego. Wydaje mi się, że takie ułożenie trzciny wynika po prostu z powodów konstrukcyjnych - tj. zrobić ul z pionowym ułożeniem trzciny byłoby zapewne dużo trudniej. W internecie sporo można zobaczyć zdjęć uli trzcinowych na ramie, i zazwyczaj są właśnie ułożone poziomo. Skoro wszyscy tak robią, to pewnie aż tak bardzo nie wadzi to pszczołom.
> moje pytanie dotyczy terminu kiedy można przestawiać ule.Kropaśkowa słusznie podpowiedziała: generalnie lepiej nie ruszać. A jeśli naprawdę musisz to: a) jeśli pszczoły zimują, tj. nie ma lotów: możesz przestawić teraz, ale bardzo delikatnie, w co najmniej dwie osoby, bo każde stuknięcie to stres dla rodziny pszczelej. b) jeśli pszczoły latają i przestawiasz na krótką odległość, to ul przestawiaj każdego dnia o nie więcej jak 1 m dziennie, aż dojdziesz do celu. c) jeśli pszczoły latają i przestawiasz na większą odległość, to przestaw od razu na docelowe miejsce a w dawne miejsce postaw pusty ul, z którego raz dziennie będziesz wybierał zbieraczki żeby przenieść je pod nową lokalizację, aż zbieraczki się nauczą. Mateusz
Wątek zamknięty z powodu braku aktywności od ponad 180 dni.