Wątek zamknięty z powodu braku aktywności od ponad 180 dni.
> Wiem,że zapasu powinno być około 12kg,ale nie mogę znaleźć informacji odnośnie wagi jednego korpusa.Takiej uniwersalnej informacji nie ma, bo to zależy w dużej mierze od gatunku drewna.
> Z moich obliczeń wynika,że podałem liderkom w syropie jakieś 9,5kg plus trochę z wcześniejszego podkarmiania.No to raczej powinieneś być spokojny, to jest masowe zakarmienie. Do tego nie pobrałeś im miodu, nie ma opcji żeby miały za mało. Teraz opatul je na zimę słomianką, upewnij się, że wylotki nie są za duże, i pozostaje już tylko czekać do wiosny. Jeśli dręcz ich przez zimę nie zje, to będzie dobrze. Mateusz
>No to raczej powinieneś być spokojny, to jest masowe zakarmienie. Do tego nie pobrałeś im miodu, nie ma opcji żeby miały za mało.Rójke zdjąłem z drzewa jakoś 13 maja ale budowały 2 korpusy w około miesiąc czasu i jak je zbudowały to juz było po głównych pożytach więc mogły za dużo nie nazbierać. Nic im nie zabierałem.
> Jeśli dręcz ich przez zimę nie zje, to będzie dobrze.We wrześniowym oczyszczaniu paskami po 24h było około 12 sztuk dręcza w osypie. Wydaje mi sie,że to nie dużo ale może powtórzyć z paskami?
>Lepszym podejsciem jest moim zdaniem otworzyc od gory i przyswiecic latarka i popatrzec jak wyglada sytuacja od gory.Powinienes moc rozpoznac czy w plastrach jest zlozone duzo zapasu. Niestety u mnie niewiele widać,najwyżej pierwsze 3 puste komórki od góry, ciasno tam mają. Nawet świecenie latarką nic nie daje .
>U mnie ul z dwu korpusów ze zwykłej sosny plus pszczoły, zapasy i wosk waży ok 25-26kg. To na pewno wystarcza do wiosny do pełnych pożytków. Zbudowane dwa korpusu nie miałam ani razu, ok 1- 1.5 korpusu. Jak mam teraz taki który ostatnio ważył 22.9 to już nie jestem taka pewna co z nimi będzie.O zawsze to już daje jakiś obraz. Ja dzisiaj ważyłem i mam podobnie jak u Ciebie. 2 korpusy ze zwykłej sosny od zewnątrz malowane olejem lnianym. Tyle że oba korpusy mam całkiem zabudowane i w obu siedza pszczoły dość luźno. Dzisiaj je ważyłem i ważą jeszcze mniej niż u Ciebie Kropaśkowa bo 22,5kg. Jak sobie liczyłem wcześniej to dokarmiłem je 9,5kg syropu plus wczesniej lekkie podkarmianie,mozliwe,że coś tam się pomyliłem i dostały około 9kg. Sam jeden korpus malowany ze snozami waży u mnie 4,5kg x 2= 9kg + pszczoły z plastrami strzelam 3-4 kg ? W sumie nie mam pojęcia. Wychodziłoby,że moje mają około 9-10kg zapasu.
Wątek zamknięty z powodu braku aktywności od ponad 180 dni.