Fascynujący reportaż nakręcony w latach 1978-1983 pokazujący jak w praktyce wyglądało tradycyjne pszczelarstwo na kószkach, od wiosny do jesieni. Reportaż jest w języku angielskim i ma miejsce w Dolnej Saksonii (północna część RFN).
odc. 1 - Spring work in a heather skep apiary -
https://youtu.be/fQqcrOCQXag
odc. 2 - Preparations for the swarming period in a heather skep apiary -
https://youtu.be/4MDUsPesEkY
odc. 3 - Work in a heather skep apiary during the prime swarming period -
https://youtu.be/Ei8SY44aLjI
odc. 4 - Work in a heather skep apiary during the cast swarming period -
https://youtu.be/S8i-Rf6_caU
odc. 5 - Summer work during the heather blossom in a skep apiary -
https://youtu.be/QVi13TKj7uw
odc. 6 - Autumn work in a heather skep apiary -
https://youtu.be/C1n0coEFX0g
odc. 7 - Harvest of a heather skep apiary -
https://youtu.be/aGCM__F1RGA
odc. 8 - Wax pressing in a traditional apiary -
https://youtu.be/_jfNnCA_aRE
Ten sam materiał ale połączony w jedną całość (2h30) można obejrzeć tutaj:
https://av.tib.eu/media/30312
Bardzo spodobał mi się sposób wyrajania: zamiast przymuszać pszczoły do czegokolwiek, pszczelarz intensywnie karmi je (przy pomocy konewki!) roztworem cukru, wody i spirytusu a następnie czeka kilka dni, aż rodzina zdecyduje się wyroić. Kiedy na wylotku zaczyna robić się ruch, pszczelarz przyczepia lniany worek do wylotka i czeka aż rój sam do niego "wpadnie".
Ule są tradycyjnymi bezdenkami, tj. wiklinowo-słomiany kosz postawiony do góry nogami, który pszczelarz raz w roku smaruje od zewnątrz nową warstwą krowich placków.
Warto zauważyć, że zbiór miodu (prasowanie plastrów) ma miejsce jesienią, zgodnie z tym, co radzi Warré.
Mateusz