GłównaSchematKsiążkiLinkiForum
skocz do końca odpowiedz lista wątków

Prace pasieczne 45 lat temu (reportaż)

ccde6166fa705b31 76f7a923a0c2be0b 750658a2711af3ed cd2834717af6d1fe d80ab2029ddf66bd 8dc70d91f338c230 6a0646fb62648996 22e82f20a84fd01a
Fascynujący reportaż nakręcony w latach 1978-1983 pokazujący jak w praktyce wyglądało tradycyjne pszczelarstwo na kószkach, od wiosny do jesieni. Reportaż jest w języku angielskim i ma miejsce w Dolnej Saksonii (północna część RFN). odc. 1 - Spring work in a heather skep apiary - https://youtu.be/fQqcrOCQXag odc. 2 - Preparations for the swarming period in a heather skep apiary - https://youtu.be/4MDUsPesEkY odc. 3 - Work in a heather skep apiary during the prime swarming period - https://youtu.be/Ei8SY44aLjI odc. 4 - Work in a heather skep apiary during the cast swarming period - https://youtu.be/S8i-Rf6_caU odc. 5 - Summer work during the heather blossom in a skep apiary - https://youtu.be/QVi13TKj7uw odc. 6 - Autumn work in a heather skep apiary - https://youtu.be/C1n0coEFX0g odc. 7 - Harvest of a heather skep apiary - https://youtu.be/aGCM__F1RGA odc. 8 - Wax pressing in a traditional apiary - https://youtu.be/_jfNnCA_aRE Ten sam materiał ale połączony w jedną całość (2h30) można obejrzeć tutaj: https://av.tib.eu/media/30312 Bardzo spodobał mi się sposób wyrajania: zamiast przymuszać pszczoły do czegokolwiek, pszczelarz intensywnie karmi je (przy pomocy konewki!) roztworem cukru, wody i spirytusu a następnie czeka kilka dni, aż rodzina zdecyduje się wyroić. Kiedy na wylotku zaczyna robić się ruch, pszczelarz przyczepia lniany worek do wylotka i czeka aż rój sam do niego "wpadnie". Ule są tradycyjnymi bezdenkami, tj. wiklinowo-słomiany kosz postawiony do góry nogami, który pszczelarz raz w roku smaruje od zewnątrz nową warstwą krowich placków. Warto zauważyć, że zbiór miodu (prasowanie plastrów) ma miejsce jesienią, zgodnie z tym, co radzi Warré. Mateusz
1b4b42d9c281153f 994d8474fd3154b1 22b354f47a350bb2 c2c1446e4a9078b7 e9a9a93c689df43a 197389d0c3f7d0c5 8c96d720a86495d9 f301bd5e16576d9a
Dzięki, świetnie się ogląda. Uwielbiam takie manipulacje rojami, może i to niełatwe ale to jest piękne pszczelarstwo :) Zdumiało mnie natomiast siarkowanie czerwiu :/

imię, nazwisko lub pseudonim

hasło (opcjonalne)


zaznacz PIERWSZE i OSTATNIE pole: