GłównaSchematKsiążkiLinkiForum
skocz do końca odpowiedz lista wątków

Podział uli Warré w maju a zbiór miodu

Witam wszystkich, mam pytanie do bardziej doświadczonych pszczelarzy pracujących na ulach Warré. Obecnie mam 2 silne rodziny na 2 korpusach (wiosna, dobra kondycja, pszczoły ładnie się rozwijają). Zastanawiam się nad ich rozmnożeniem w maju. 👉 Jeśli zrobię podział tych uli (np. na odkłady lub przez podział na pół), to: czy mam jeszcze realną szansę na zbiór miodu w tym sezonie? czy raczej trzeba się liczyć ze stratą głównego pożytku? 👉 Jakie metody rozmnażania w ulach Warré polecacie, żeby: powiększyć pasiekę ale jednocześnie nie stracić (albo minimalnie stracić) miodu? Myślałem o kilku opcjach: klasyczny podział 50/50 zabranie tylko części czerwiu i pszczół odkład z matecznikiem ewentualnie sztuczny rój Jakie macie doświadczenia: co najlepiej działa w praktyce? kiedy jest najlepszy moment (rzepak / po rzepaku)? ile korpusów powinna mieć rodzina, żeby „udźwignąć” podział i dalej nosić miód? Z góry dzięki za każdą opinię 👍 Chętnie poznam różne podejścia — szczególnie od osób, które pracują typowo na Warré. Pozdrawiam!

imię, nazwisko lub pseudonim

hasło (opcjonalne)

zaznacz PIERWSZE pole: