GłównaSchematKsiążkiLinkiForum
skocz do końca odpowiedz lista wątków

Podział uli Warré w maju a zbiór miodu

Witam wszystkich, mam pytanie do bardziej doświadczonych pszczelarzy pracujących na ulach Warré. Obecnie mam 2 silne rodziny na 2 korpusach (wiosna, dobra kondycja, pszczoły ładnie się rozwijają). Zastanawiam się nad ich rozmnożeniem w maju. 👉 Jeśli zrobię podział tych uli (np. na odkłady lub przez podział na pół), to: czy mam jeszcze realną szansę na zbiór miodu w tym sezonie? czy raczej trzeba się liczyć ze stratą głównego pożytku? 👉 Jakie metody rozmnażania w ulach Warré polecacie, żeby: powiększyć pasiekę ale jednocześnie nie stracić (albo minimalnie stracić) miodu? Myślałem o kilku opcjach: klasyczny podział 50/50 zabranie tylko części czerwiu i pszczół odkład z matecznikiem ewentualnie sztuczny rój Jakie macie doświadczenia: co najlepiej działa w praktyce? kiedy jest najlepszy moment (rzepak / po rzepaku)? ile korpusów powinna mieć rodzina, żeby „udźwignąć” podział i dalej nosić miód? Z góry dzięki za każdą opinię 👍 Chętnie poznam różne podejścia — szczególnie od osób, które pracują typowo na Warré. Pozdrawiam!
ccde6166fa705b31 76f7a923a0c2be0b 750658a2711af3ed cd2834717af6d1fe d80ab2029ddf66bd 8dc70d91f338c230 6a0646fb62648996 22e82f20a84fd01a
Hej Rafał, Kiedy? Możliwie wcześnie, żeby pszczoły mogły się odbudować. Odbudowa na snozach trwa znacząco dłużej, niż na węzie. W środkowo-europejskich warunkach klimatycznych, początek lipca to granica, po której nie warto nawet próbować. Jaka rodzina? Silna. :-) W praktyce: dwa korpusy zapełnione plastrami, a pszczoły się ledwo mieszczą. Jak? Przy obecności matecznika - sztuczny rój. Jeśli matecznika brak, to albo sztuczny rój, albo zwyczajny podział. Mateusz

imię, nazwisko lub pseudonim

hasło (opcjonalne)

zaznacz DWA OSTATNIE pola: