> My dziś z żoną podłożyliśmy w naszemu jedynym ulu czwarty korpus i to jeszcze trochę przespaliśmy bo trzeba było obciąć plastry które zeszły poniżej krawędzi korpusu. Musimy w najbliższym czasie je wy roić bo inaczej same to zrobią.To już naprawdę fajna, spora rodzina. Super. :) Zakładam, że najwyższy korpus zawiera wyłącznie zapasy. Jeśli tak, to przed wyrojeniem warto ten korpus usunąć, inaczej pszczoły będą migrować długo i niechętnie. Po wyrojeniu można ten korpus z miodem oddać macierzakowi... albo nie. Przy tak dużej rodzinie gniazdo (czerw) prawdopodobnie znajduje się w drugim i trzecim korpusie licząc od góry. W takiej sytuacji bardzo łatwo jest podzielić rodzinę: wystarczy zabrać jeden tych korpusów i postawić na nowym miejscu. Wszystko jedno czy matka będzie w tym korpusie czy w macierzaku, bo w obu przypadkach pszczoły będą w stanie wychować sobie nową matkę. Nie mówię że to najlepsza metoda, wyrojenie jest na pewno korzystniejsze dla pszczół, ale podział jest niemniej alternatywą którą warto rozważyć, szczególnie kiedy jest taki łatwy. Mateusz
> Ostatecznie najlepsza wg mnie polega na strzepnięciu wszystkich pszczół z ramek bezpośrednio do pustego ula warre i pozostawienie ula warre w miejscu poprzedniego ula ramkowego.Cenna opinia :) Myślałem też i o tym, ale na tą chwilę mam bycze ule których chyba nawet nie chciałbym likwidować (nie wspominając że mogłoby być za dużo pszczoły na ul warre). Dlatego zrobienie pakietów z młodych pszczół wydało mi się lepsze w tej sytuacji. Ale pomyślimy, już nie mogę się doczekać :)
> Dlatego zrobienie pakietów z młodych pszczół wydało mi się lepsze w tej sytuacji.Nie musisz strzepywać całości do Warré, równie dobrze możesz poprzestać na kilku ramkach. Ważne oczywiście, żeby znalazła się tam również matka. Jeśli planujesz dodać obcą matkę UN do Warré to jest to dodatkowe ryzyko. Sugerowałbym starą matkę wsypać do Warré a nową wprowadzić do ramkowca. W ten sposób w Warré masz w miarę ustrukturyzowaną, zgraną rodzinę a w ramkowcu młodą matkę której przyjęcie i czerwienie możesz łatwo skontrolować. Jeśli rodzina w ramkowcu jest duża to po tygodniu albo dwóch możesz proces powtórzyć by uzyskać dwa zasiedlone ule Warrego. Mateusz