> W obu przypadkach zbudowały pierwszy korpus, ale wygląda jakby się zatrzymały. Taki stan jest już od paru tygodni.Bez obaw, to jest bardzo typowe zachowanie. Pszczoły budują bardzo intensywnie pierwszy korpus, bo tyle im potrzeba do przeżycia, a potem przestają budować i skupiają się na wypełnianiu plastrów. Czasem stawiają zaczątki plastrów w drugim korpusie, czasem nie. Bardzo prężnym rodzinom zdarza się zabudować 1.5 korpusu, ale u mnie to się prawie nigdy nie zdarza. Jeśli zimowla będzie dobra, to do budowy drugiego korpusu ostro zabiorą się w maju przyszłego roku. Mateusz
> dziś zgłupiałem, bo w książce Warre napisał, że potrzebne są 2 korpusy do przezimowaniaWarré podaje, że do zimowli potrzeba 12 kg zapasów, i to się zgadza z moimi dotychczasowymi obserwacjami. 12 kg to trochę mniej, niż jest w jednym korpusie. https://ulwarre.pl/pszczelarstwo_dla_wszystkich_5/#s224_zapasy Mateusz
> I jak zabudują tylko jeden to jak rozumiem i tak zostawić im pusty dolny na zimę?Ja tak robię, ale są też tacy, co zimują na jednym. Po mojemu pusty korpus na dole nie przeszkadza, a może pomóc. Wg. mnie ogranicza podmuchy wiatru od wylotka w gniazdo, a także oddala kłąb zimowy od zamarzniętej ziemi. No i na wiosnę nie ma stresu, że rodzina się nie pomieści. Mateusz